Dorpsstraat

Beschrijving

Belangrijkste straat in het centrum, vroeger ook Plaats genoemd en deels noordelijke begrenzing van het Kerkplein, voorheen met ommuurd kerkhof. Ten oosten ervan, tot circa 1970, voormalig Armhuis of godshuis, aanvankelijk opgericht in een hoeve door burgemeester J. Ch. Amelot in 1808, deels vernieuwd in 1902 naar ontwerp van architect A. Marchand.

Heterogene bebouwing met klooster en schoolgebouwen, verschillende aangepaste, oorspronkelijk beraapte 19de-eeuwse huizen (onder meer nummer 8, voorheen herberg zogenaamd " Het Guldenhuis" (nummer 8), verwijzend naar de voormalige schuttersgilde van Sint -Joris, gekend sinds de 16de eeuw en voormalige hoevetjes. Nummer 37, een begin 20ste-eeuws rijhuis valt op door kleurrijke faïencetegelfriezen en gesigneerd gesmeed ijzeren voortuinhek.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische altas, nr. 504.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen