Korte Aststraat

Beschrijving

Schilderachtige weg in het gehucht ten Ast, van de Lange Aststraat op de kouter via een dreef en gebogen tracé omheen het kasteeldomein afdalend naar de Molenbeek, grensbeek met Mullem. Tot eind 18de eeuw belangrijke bedevaartskapel van Onze-Lieve-Vrouw "ten Ast" voorbij het kruispunt met Lange Aststraat. Een nis in een bizaar gebouwtje met Lodewijk XVI-deuromlijsting met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en opschrift "Ave Maria" ingewerkt in gebogen muur van de kasteelhoeve, werd aangebracht door architect L. Roelandt als herinnering hieraan.

Zogenaamd naar het oude "Goet ten Asche", later "ten Ast", teruggaand tot een Frankische nederzetting, midden 19de eeuw in bezit van architect L. Roelandt en uitgebreid met een landhuis, het huidige kasteel Den Ast.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen