Loweg

Beschrijving

Landelijke weg over de kouter, voorheen met zogenaamde "Rooigemmolen", een houten korenwindmolen, oorspronkelijk banmolen van de heren van Huise, vermeld in de penningkohieren van 1571. In de "Slag van Oudenaarde" in 1708 gebruikt als uitkijkpost. In de 19de eeuw tot begin 20ste eeuw in bezit van de familie della Faille, sinds 1921 van nijveraar G. Van Oost. Vernield in 1940, volledig verdwenen in 1947.

• VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 213-214.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen