Colijnstraat

Beschrijving

Verbindt de Kasteelstraat met Sint Elooiskeer. Zuid-grens van het kasteeldomein, getrokken in 1702 door Filips de Jauche, heer van Ayshove en graaf van Kruishoutem bij de uitbreiding van het kasteelpark. Genoemd naar een stuk land de Collijnen.

Gedeelte van het kasteeldomein tot Sint Elooiskeer is de oorspronkelijke toegangsweg tot het zogenaamd Troedenhof (nummer 4), volgens gedenkplaat reeds vermeld in 1419 doch heden volledig verbouwd.

In 1811 oprichting door de kasteelheer Ch. A. vander Meere van een steenbakkerij door meester-steenbakker François Jacques, in 1887 vernieuwde uitbating voor steen- en pannenbakkerij, werkzaam tot het derde kwart van de 20ste eeuw. Behouden woning en rechthoekige gebouwtje onder rood pannen schilddak met ingewerkt maltakruis van zwarte pannen gelegen aan het einde van een dreef. Pannenbakkerijgebouwen gesloopt in de jaren 1960.

Op rechter hoek, kruis van de zogenaamde "Sint-Elooisommegang" of paardenommegang (zie Sint Elooiskeer) die sinds 1702 langs hier verliep.

• Rijksarchief Gent, Archief Desmanet de Biesme nr. 1926.
  • GOEMINNE J., Bijdrage tot de geschiedenis van Kruishoutem, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XXII, 1955, p. 109.
  • GOEMINNE J., Genealogie en Blazoenen van de Heren van Ayshove-Kruishoutem (1221-1957), in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XXIV, 1957, p. 138.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen