Geografisch thema

Kasteelstraat (Kruishoutem)

ID
5252
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5252

Beschrijving

Deel van de steenweg Kruishoutem - Nederzwalm (Hermelgem), rechtgetrokken in 1865. Lange straat als verbinding tussen het dorpscentrum van Kruishoutem en het gehucht Lozer (Huise) met onder meer de kastelen van Kruishoutem en Lozer. Begin van de straat, eigenlijke met linden beplante kasteeldreef met thans hoofdtoegang tot het Kasteel van Kruishoutem met ijzeren hek op de splitsing met Colijnstraat. Tegenover de oorspronkelijke kasteeltoegang in het westen, populierendreef naar de steenweg Deinze-Oudenaarde met op linker hoek, kruis van de zogenaamde "Kruisommegang" met opschrift: "4 mei 1958".

Verspreide landelijke bebouwing met verschillende, thans gerenoveerde hoevetjes, oner meer nummer 9 op een sieranker in linker zijgevel gedateerd 1775 en nummers 14 en 16, ingeplant op de straat en gelegen binnen het landschap rondom het kasteel.

 • Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nr. 3252.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Herberg In de Oude Trompe

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Kasteeldomein Aaishove

 • Omvat
  Twee boerenarbeiderswoningen

 • Is deel van
  Kruishoutem

 • Is gerelateerd aan
  Kasteelstraat (Huise-Lozer)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteelstraat (Kruishoutem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/5252 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.