Geografisch thema

Markt

ID
5258
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5258

Beschrijving

Vroegere dorpsplaats, tot 1853 met centraal ingeplante georiënteerde oude Sint-Eligiuskerk met omringend ovaal kerkhof. In 1855 bouw van een nieuwe veel grotere noordzuid gerichte neogotische kerk meer zuidwaarts parallel aan de Pastorijstraat. Sloping van gebouwen aan de noordzijde en aanleg van de steenweg naar Olsene in 1868, thans Winston Churchillstraat en Olsenesteenweg waardoor een ruimer plein ontstond. Vanaf 1870 bouw van een vrij imposant gemeentehuis op de vrijgekomen gronden. 19de-eeuwse bebouwing grotendeels aangepast of vervangen door nieuwe bouw. Enkel nummer 7, voormalige herberg zogenaamd "In de Halve Maan" behield zijn vroegere houten winkelpui.

Tegen de zijgevel van nummer 3, elektriciteitscabine in neotraditionele baksteenstijl met trapgevel, oculi en schietgat.

Heraanleg van het plein in 1993 en creëren van een rotonde met centrale fontein en bronzen monument van een ei, symbool van de Kruishoutemse eiermarkt, naar ontwerp van beeldhouwer H. Van der Donckt.

Ten westen van de kerk, herplaatst oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog met beeldengroep, gesigneerd Ant. Van Parijs, 1920.

Voor het gemeentehuis, arduinen en bronzen monument dat een episode verhaalt uit het middelnederlandse dierenepos over de vos Reinaert, gesigneerd Chris Ferket.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gemeentehuis van Kruishoutem

 • Omvat
  Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Eligius

 • Is deel van
  Kruishoutem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Markt [online], https://id.erfgoed.net/themas/5258 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.