Geografisch thema

Tjollevelddreef

ID
5272
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5272

Beschrijving

Oorspronkelijk kasteeldreef getrokken dwars door het zogenaamd Tjolleveld door F. de Jauche, heer van Ayshove en graaf van Kruishoutem in 1675. Bij het rechttrekken en kasseien van de steenweg Deinze - Oudenaarde in 1779-80 opgenomen in het tracé met plantrecht voor de graaf. In 1821 heraangeplant met linden. In 1939 geasphalteerd met behoud van de linden. In 1953 plantrecht en bomen verkocht aan de gemeente; eind 1999 bomen gerooid.

  • GOEMINNE J., Bijdrage tot de geschiedenis van Kruishoutem, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XXII, 1955, p. 140-154.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Alleenstaand burgerhuis

  • Is deel van
    Kruishoutem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Tjollevelddreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/5272 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.