Waregemsestraat

Beschrijving

Steenweg ten Noorden van de dorpskom, de gemeente van oost naar west doorkruisend, deels getrokken in 1888. Tot 1982 onder meer met klooster en hospice van de zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Wachtebeke, opgericht in 1865, van 1927 tot 1967 bediend door de zusters van Moerzeke, van 1974 tot 1977 deels ingericht als gemeentehuis.

Vroeger houten standaardmolen zogenaamde "Botermolen" op het kruispunt met de Holstraat, in oorsprong de banmolen van de heerlijkheid Nokere ter Borch, opklimmend tot de 16de eeuw, verdwenen in 1927.

Rechter hoek van kruispunt met de Holstraat, sinds 1879 ingenomen door de katholieke school, thans vrije basisschool, met verbouwd schoolhuis.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 530-534.
  • KINDS L. e.a., Acht Eeuwen Nokere, s.l., 1996, p. 153-157, 171-172.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudnaarde, 1974, p. 189.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen