Oudekerkstraat

Beschrijving

Kronkelende straat vertrekkende vanaf het westdeel van de Dorpsstraat en eindigend aan de Oude Bruggeweg; deels op grondgebied van Roksem. Genoemd naar de oude romaanse parochiekerk die daar in de 12de eeuw wordt gebouwd, op de plaats van een nog oudere bidplaats. In tegenstelling tot de ontwikkeling van de meeste dorpen, wordt het dorp niet uitgebouwd in de buurt van de kerk, maar langs de doorgaande weg tussen Oudenburg en Jabbeke, de huidige Dorpsstraat. De kerk ligt dus eigenlijk steeds buiten het centrum van het straatdorp, in een voor de rest landelijke straat met enkele verspreide hoeves. De nieuwe parochiekerk van 1909-1910 wordt dan ook gebouwd in de Dorpsstraat. Tegen de Dorpsstraat aan, nu enkele 20ste-eeuwse losstaande woningen, de kerk met kerkhof grenst aan open velden, waarvan nu een deel is aangelegd als parking (ten zuiden van de kerk). Verder enkele sterk aangepaste hoeves, waarvan één met een neogotische bakstenen kapelletje bij de ingang van het erf.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda