Geografisch thema

Polder

ID
5313
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5313

Beschrijving

Benaming van een deel van de weg op de noorddijk langs het Kanaal Nieuwpoort-Plassendale (1640) vanaf de Zandvoordebrug tot aan de grens met Gistel. Dit vormt de grens tussen de polders en de zandstreek ten zuiden van het kanaal, wat de naam van de straat verklaart. Ten noorden van deze dijk ligt de Nieuwe Zandvoorde- en Oudenburgpolder, die sinds de val van Oostende in 1604 wordt gebruikt als één van de spoelpolders voor de haven. Ca. 1700 wordt de polder definitief drooggelegd. Vanaf dan wordt dit gebied uitgebaat door hoeves, met een concentratie langs de grenzen van de polder, o.m. deze dijk langs het kanaal. Basisbebouwing bestaat uit verspreide polderhoeves die teruggaan tot 18de eeuw en waarvan vele nog in bedrijf zijn.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Hoeve 't Kruishof

 • Omvat
  Hoeve met losstaande bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve van het langgeveltype

 • Omvat
  Maenhoudthoeve

 • Is deel van
  Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Polder [online] https://id.erfgoed.net/themas/5313 (Geraadpleegd op 06-05-2021)