Geografisch thema

Vaartdijk-Zuid (Oudenburg)

ID
5315
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5315

Beschrijving

Zie ook Ettelgem.

Dijk ten zuiden van het kanaal Gent-Brugge-Oostende, gegraven van 1618-1623. Het stuk van Brugge tot Plassendale is een verbreding en verdieping van de Ieperleet en wordt in 1618 afgewerkt. Met de uitgedolven specie werden hoge dijken opgeworpen op beide oevers, zodat het waterpeil van het kanaal verhoogd wordt tot boven het niveau van de omliggende landerijen. Enkele lager gelegen kleine witgekalkte hoeves dicht langs de dijk met vermoedelijk 18de-eeuwse kern, vb. nr. 2, met vrij verregaande verbouwingen, en nr. 5. De gaaf bewaarde huisjes met nrs. 10 en 12 zijn opgenomen in het beschermingsbesluit van het dorpsgezicht rond de sluizen van Plassendale van 11 februari 1997.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Spaans tolhuisje

  • Is deel van
    Oudenburg

  • Is gerelateerd aan
    Vaartdijk-Zuid (Ettelgem)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vaartdijk-Zuid (Oudenburg) [online] https://id.erfgoed.net/themas/5315 (Geraadpleegd op 15-06-2021)