Geografisch thema

Vaartstraat

ID
5316
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5316

Beschrijving

Deel van de zuiddijk van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, ten oosten van de Zandvoordsestraat tot aan de Stationsstraat. Het kanaal tussen Plassendale en Nieuwpoort wordt in 1638-1641 gegraven gedeeltelijk in de bedding van het Ieperleet. Dit is de noordgrens van de huidige dorpskom; het oostdeel van de straat is bebouwd met losstaande woningen op verkavelingsgronden van de jaren 1980. Vlakbij de Zandvoordebrug nog oudere gebouwen: een oude schuur links van nr. 55, overblijfsel van een langgestrekte hoeve van de eerste helft van de 19de eeuw, en een herenhuis waarin nu een feestzaal is ondergebracht (nr. 69).


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Eclectische herenwoning

  • Is deel van
    Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vaartstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5316 (Geraadpleegd op )