Geografisch thema

Zwaanhoek

ID
5320
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5320

Beschrijving

Noorddijk van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort (aangelegd in 1638-1641), ten oosten van de Zandvoordsestraat tot aan Plassendale, oostgrens van de Oude Zandvoorde- en Oudenburgse Polder, ook soms Zwaanhoekpolder genoemd. In 1664 wordt de polder definitief drooggelegd door aanleg van de V-vormige Gemene Dijk (in Oudenburg Groenedijk). Vanaf dan wordt dit gebied uitgebaat door hoeves, met een concentratie langs de grenzen van de polder, onder meer deze dijk langs het kanaal. Basisbebouwing bestaat uit verspreide polderhoeves die teruggaan tot 18de eeuw, en kleine witgekalkte hoeves, gebouwd vlak tegen de dijk aan, zoals de nummers 6, 10, 20. Bij de Zandvoordebrug enkele huizen die aansluiten bij de bebouwing van de dorpskern, zoals nummer 2, dubbelhuis van de jaren 1950. Het stukje van Zwaanhoek voorbij het sluizencomplex over het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, behoort morfologisch tot het gehuchtje dat zich rond de sluizen sinds 16de eeuw ontwikkelde: nummers 45-49, 19de-eeuwse huisjes, vroeger van de bruggendraaiers. Op een weiland in de buurt van nummer 16: betonnen bunker van de Eerste Wereldoorlog, gedeeltelijk met aarde overdekt.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Boerenhuis

 • Omvat
  Boerenhuis

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Duitse militaire post Zwaanhoek

 • Omvat
  Zegershoek, hoeve met losstaande bestanddelen

 • Is deel van
  Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zwaanhoek [online] https://id.erfgoed.net/themas/5320 (Geraadpleegd op )