Geografisch thema

Brugsesteenweg (Westkerke)

ID
5322
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5322

Beschrijving

Centrale oost-west-weg, in aansluiting met de Gistelsesteenweg, tussen het kruispunt aan de kerk van Westkerke tot aan de grens met Roksem. Gedeelte van de steenweg tussen Nieuwpoort en Brugge, via Gistel, aangelegd door de Oostenrijkers in 1755, gedeeltelijk langs het tracé van de Oude Bruggeweg, die reeds in de Romeinse tijd de verschillende dorpen verbond. In 18de eeuw slechts enkele verspreide huizen, in 19de eeuw dichtere bebouwing langs de weg, in aansluiting met de Gistelsesteenweg, o.m. met bakkerij en molen op het kruispunt. Heterogene bebouwing, tegen de dorpskern aan een rij huizen gebouwd in ca. 1900, vb. nr. 30, met gecementeerde gevel; deels met vernieuwd parement. Verder naar het oosten losstaande huizen van de tweede helft van de 20ste eeuw.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeidershuis

 • Omvat
  Neogotisch klooster

 • Is deel van
  Westkerke

 • Is gerelateerd aan
  Brugsesteenweg (Roksem)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brugsesteenweg (Westkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/5322 (Geraadpleegd op 28-02-2021)