Geografisch thema

Oude Brugseweg (Westkerke)

ID
5323
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5323

Beschrijving

Weg die van het centrum van Westkerke aan de Gistelsesteenweg in een boog loopt door Roksem en verder naar het Vijfwegkruispunt in Ettelgem, om daar over te gaan in de Oude Bruggestraat. Gaat terug op één van de drie wegen die deze streek met het binnenland verbond tijdens de Romeinse tijd. Langs deze weg ontstaan in de 8ste eeuw de dorpskernen van Roksem en Westkerke. In 1755, onder het Oostenrijkse bewind, wordt deze weg als basis voor een nieuwe steenweg tussen Nieuwpoort en Brugge gebruikt. Om een zo recht mogelijk tracé te creëren, wordt het gedeelte van de Oude Bruggeweg tussen Westkerke en Ettelgem niet gebruikt, daar komt de steenweg meer naar het zuiden, parallel met de oude weg.

Bebouwing steeds erg verspreid, vanaf eerste helft 19de eeuw wat dichter: losstaande verspreide hoeves, zoals nummer 9 en boerenarbeidershuizen. In 1880 openen de Zusters van de H. Vincentius uit Eernegem een vrije meisjesschool in de Oude Bruggeweg. In 20ste eeuw wordt de bebouwing aangevuld, deels in rijbebouwing, deels losstaande huizen.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2003


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losstaande bestanddelen

 • Omvat
  School

 • Is deel van
  Westkerke

 • Is gerelateerd aan
  Oude Brugseweg (Roksem)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oude Brugseweg (Westkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/5323 (Geraadpleegd op 24-06-2021)