Geografisch thema

De Saedeleerhelling

ID
5326
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5326

Beschrijving

Tweede helling aan de oostzijde, gelegen aan de pier. De helling wordt in 1933 van de staat overgenomen. Naamgeving naar de landschapsschilder Valerius De Saedeleer (1867-1941) die enkele jaren te Blankenberge doorbracht. Blankenberge heeft veertien toegangen naar de Zeedijk, drie ervan zijn stenen trappen, de overige toegangen worden opritten of hellingen genoemd. Ze worden aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw.

Enkele kleine appartementen en hotelbouw uit de jaren 1920-1930 blijven bewaard: inslag van de art deco en de nieuwe-zakelijkheidstijl. De hogere appartementsbouw van de Zeedijk breidt zich recent ook uit naar deze helling.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 46-47.

   


Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Appartementsgebouw

 • Omvat
  Beeldbepalend hoekpand A l'Abri des Flots

 • Omvat
  Burgerhuizen Antonia

 • Omvat
  Hotel Pension Flots du Nord

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Saedeleerhelling [online], https://id.erfgoed.net/themas/5326 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.