Geografisch thema

Grote Markt

ID
5328
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5328

Beschrijving

Trapeziumvormig marktplein gelegen in het Westkwartier van Blankenberge, begrensd door de De Smet de Naeyerlaan in het westen en de Gen. Lemanstraat in het zuiden. De aanleg van deze markt wordt voorzien op het Algemeen Plan van Aanleg van het Westkwartier van 1894, en is afgewerkt in 1899, zij het ongeplaveid. Het nieuwe marktplein vervangt de markt bij het oud stadhuis in de Kerkstraat en de Botermarkt (nu Manitobaplein), die tengevolge van de uitgroei van de stad, te klein zijn geworden. De markt stimuleert de ontplooiing van het volledige Westkwartier. In 1922 wordt langs de De Smet de Naeyerlaan een gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog opgericht, een realisatie van beeldhouwer Goossens (Antwerpen). Dit wordt bij de heraanleg van de markt in 1987 afgebroken. Nog steeds vindt elke vrijdag hier de markt plaats, de markt is vanaf de jaren 1950 op andere dagen in gebruik als parkeerplein. De oudste bebouwing van de Grote Markt bestaat uit gebouwen van de laatste jaren van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Overwegende handels- en horecafunctie. Aan de oostzijde van de markt blijft enkel het Hotel Conscience over tussen de appartementsgebouwen, een hoge lijstgevel met parement van geglazuurde tegels (nummer 32), en nummer 26, een appartementsgebouw met neoclassicistisch gecementeerde gevel. Aan de noordzijde van het marktplein is de bebouwing gaver bewaard, met een rij huizen (nummers 1-9) in verschillende stijlen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: nummer 2 met cottage-invloed, nummer 3, een neoclassicistisch getinte gevel, nummer 6 met eclectische vormgeving, nummer 9 met rond fronton en geglazuurd parement, nummers 5 en 8 met art-decovormgeving in de gecementeerde gevel.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 75-76.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaart nummer 77.

Bron     : HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis gedateerd 1924

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Grote Markt [online], https://id.erfgoed.net/themas/5328 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.