Havenplein

Beschrijving

Jachthaven van Blankenberge, gelegen in het meest westelijke gedeelte van Blankenberge, in verbinding met de Blankenbergse Vaart. Bestaande uit havengeul, rechthoekige schuilhaven en ten zuiden, de kwartronde spuikom, oorspronkelijk afgesloten met sluisdeuren. De oorspronkelijke vissershaven wordt in 1860-1865 aangelegd in het westen van Blankenberge (toen Uitkerke), waar de vissersbevolking woont. In 1860, graven van de Blankenbergse Vaart en bouw van het staketsel. In 1862 wordt de havengeul gegraven en in 1863 wordt de havenkom aangelegd; in 1865 is de haven compleet. De verzande havengeul wordt uitgebaggerd in 1876. Vanaf 1885 leggen er ook stoomvaartuigen in de haven aan. In 1911 wordt de schuin oplopende kade door een rechte stenen kaaimuur vervangen. 1935: uitrusting van de haven met een betonnen kaaimuur en ladders. Tijdens de oorlog worden talrijke bunkers gebouwd aan de haven. 1954: nieuwe sasbrug tussen de havengeul en het spuidok. In 1955 vinden aanpassingswerken plaats om de schuilhaven tot jachthaven om te vormen. In 1969-1970, verbreding van de havengeul door het uitgraven van 35.000 m² grond aan de kant van de Franchommelaan. Door deze uitbreiding kunnen er 100 jachten extra aanleggen in de haven. In 1979 wordt ook de spuikom tot jachthaven omgevormd, waarvoor de spuisluis wordt afgedamd en een nieuwe doorsteek wordt gegraven. Door de uitvoering van deze werken ontstaan twee pleinen: het Bevrijdingsplein en het Havenplein, wat vroeger een deel van de De Smet de Naeyerlaan was.

• VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaarten nummers 45, 58, 59.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise