Geografisch thema

J. De Meyerstraat

ID
5330
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5330

Beschrijving

Rechte straat tussen de IJzerstraat en de Van Maerlantstraat, parallel met de Mametstraat en de G. Gezellestraat. Getrokken in 1900 in het kader van de verkaveling van het Westkwartier, door grondbezitter Graaf de Limburg-Stirum, samen met de De Limburg Stirumstraat en de Mametstraat of L. Dujardinstraat (geen zekerheid hieromtrent), met de bedoeling er arbeidershuizen op te trekken. Op initiatief van de graaf genoemd naar historicus en priester Jacob De Meyer (1492-1555), die van 1543 tot 1552 priester was van de Sint-Antoniuskerk in Blankenberge. Basisbebouwing bestaat uit arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van twee traveeën en twee bouwlagen. Nummer 9/ IJzerstraat, met gecementeerde lijstgevel, is vermoedelijk een voormalige herberg, zie afgeschuinde hoektravee met aparte deur.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 44-46.

Bron     : HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Modernistisch hoekappartementsgebouw

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: J. De Meyerstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.