Geografisch thema

K. Deswertlaan (Uitkerke)

ID
5336
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5336

Beschrijving

Lange, rechte straat tussen de De Smet de Naeyerlaan en de Scharebrugstraat, in twee gedeeld door de Zuidlaan, die ook de (vroegere) grens aangeeft tussen het gedeelte van de straat in Blankenberge en Uitkerke. Aanvankelijk "Kerkhofstraat" genoemd, omdat dit de rechtstreekse weg is tussen het centrum van Blankenberge en de begraafplaats die begin 20ste eeuw wordt aangelegd op Uitkerks grondgebied. Het stuk op Blankenbergs grondgebied wordt voorzien van de huidige naam, naar de voormalige Blankenbergse burgemeester Karel Deswert (1847-1907); het zuidelijke stuk krijgt later dezelfde naam. Het Uitkerkse stuk van de straat wordt gekenmerkt door eenheidsbebouwing van de bouwmaatschappij "Het Lindenhof" van het interbellum. Alle huizen voorzien van een voortuintje en met als basismateriaal baksteen, voorbeeld nummers 104-106, samenstel van twee huizen met oorspronkelijk bakstenen puntgevel (nummer 104 beschilderd), gedateerd "1923".

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 50-52.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  auteur niet publiek, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van sociale woningen

 • Is deel van
  Uitkerke

 • Is gerelateerd aan
  K. Deswertlaan (Blankenberge)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: K. Deswertlaan (Uitkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/5336 (Geraadpleegd op )