J.F. Kennedyplein

Beschrijving

In 1867 wordt ten zuiden van de Sint-Antoniuskerk, langs de huidige Ontmijnersstraat (toen Slachthuisstraat) het stedelijk slachthuis gebouwd. Dit voldeed nooit volledig aan de wensen, waardoor het uiteindelijk in de jaren 1940 wordt afgebroken. Op de plaats van het slachthuis wordt in 1952-1953 een nieuw stadhuis gebouwd. Van 1909 tot 1952 waren de gemeentediensten ondergebracht in de gebouwen van de Rijksmiddelbare School in de Onderwijsstraat, omdat het oude stadhuis in de Kerkstraat te klein was. Het plein dat tussen de kerk en het stadhuis wordt gevormd, wordt genoemd naar John F. Kennedy. In 1968 wordt een schelpvormige fontein centraal op het plein ingeplant. In het plantsoen rond de vijver staat een bronzen beeldje van een visser (ongesigneerd) en ligt een anker.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 89-90.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaart nummer 87.