Geografisch thema

J.F. Kennedyplein

ID
5337
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5337

Beschrijving

In 1867 wordt ten zuiden van de Sint-Antoniuskerk, langs de huidige Ontmijnersstraat (toen Slachthuisstraat) het stedelijk slachthuis gebouwd. Dit voldeed nooit volledig aan de wensen, waardoor het uiteindelijk in de jaren 1940 wordt afgebroken. Op de plaats van het slachthuis wordt in 1952-1953 een nieuw stadhuis gebouwd. Van 1909 tot 1952 waren de gemeentediensten ondergebracht in de gebouwen van de Rijksmiddelbare School in de Onderwijsstraat, omdat het oude stadhuis in de Kerkstraat te klein was. Het plein dat tussen de kerk en het stadhuis wordt gevormd, wordt genoemd naar John F. Kennedy. In 1968 wordt een schelpvormige fontein centraal op het plein ingeplant. In het plantsoen rond de vijver staat een bronzen beeldje van een visser (ongesigneerd) en ligt een anker.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 89-90.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaart nummer 87.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Stadhuis van Blankenberge

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: J.F. Kennedyplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/5337 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.