Bruidstraat

Beschrijving

Korte straat van de Kasteelstraat (ten oosten van het koor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk) naar de Sint-Jansgasthuis- en Ellestraat, kruist de Neerhofstraat. Op een ommeloper van eind 17de/ begin 18de eeuw reeds aangeduid als "Bruyt Straete". Wisselend zicht op de toren van de kerk. Ten oosten van het kerkkoor, site met neogotische dekenij (muurankers "1903") en pastorie zie nummers 1 en 2. Nummer 4: aansluitende pastorie in vereenvoudigde regionalistische stijl uit de jaren 1940-1950. Visueel bij deze site aansluitend zogenaamd " 't Gravenhof" (zie Neerhofstraat nummer 9). Naar de Ellestraat, enkele arbeidershuisjes van één à anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, nummer 22 met bewaard houtwerk. Nummer 7: beeldbepalende 19de-eeuwse lijstgevel van twee bouwlagen op de hoek met de Neerhofstraat, nummer 13 lijstgevel met gaaf bewaard houtwerk.

Deze straat ligt gedeeltelijk binnen het beschermde dorpsgezicht van de kerk- en dekenijsite (M.B. van 12/12/2002).

• VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de ecclesia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 261.

Auteurs: Vanneste, Pol