Geografisch thema

Bruidstraat

ID
5342
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5342

Beschrijving

Korte straat van de Kasteelstraat (ten oosten van het koor van de O.-L.-Vrouwkerk) naar de Sint-Jansgasthuis- en Ellestraat, kruist de Neerhofstraat. Op een ommeloper van eind 17de/ begin 18de eeuw reeds aangeduid als "Bruyt Straete". Wisselend zicht op de toren van de kerk. Ten oosten van het kerkkoor, site met neogotische dekenij (muurankers "1903") en pastorie cf. nrs. 1 en 2. Nr. 4: aansluitende pastorie in vereenvoudigde regionalistische stijl uit de jaren 1940-1950. Visueel bij deze site aansluitend zogenaamd " 't Gravenhof" (cf. Neerhofstraat nr. 9). Naar de Ellestraat, enkele arbeidershuisjes van één à anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, nr. 22 met bewaard houtwerk. Nr. 7: beeldbepalende 19de-eeuwse lijstgevel van twee bouwlagen op de hoek met de Neerhofstraat, nr. 13 lijstgevel met gaaf bewaard houtwerk.

Deze straat ligt gedeeltelijk binnen het beschermde dorpsgezicht van de kerk- en dekenijsite (M.B. van 12/12/2002).

VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de ecclesia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 261.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Dekenij

 • Omvat
  Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

 • Omvat
  Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

 • Is deel van
  Gistel


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bruidstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5342 (Geraadpleegd op 25-01-2021)