Dorpsstraat

Beschrijving

Lange U-vormige dorpsstraat ten zuiden van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is slechts een gedeelte van het huidige tracé aangegeven en beperkt de bebouwing zich grosso modo tot de kerk en de hoeve ertegenover (zie nummer 58, met beeldbepalende poort). Blijkens de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut toenemende bebouwing vanaf laatste kwart 19de eeuw.

Lintbebouwing van arbeidershuizen en kleine burgerhuizen uit het einde van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Voornamelijk bakstenen breedhuizen van één, anderhalve of twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, sporadische cementering of beraping. Nummer 20: diephuis met klokgeveltje en jaarsteen "1931". Nummer 38 A: achterin gelegen lage klassenvleugel uit de jaren 1920, nu gemeentelijke school. Aan de noordkerkomtrek enkele markerende huizen onder meer verlevendigd door banden van gele sierbaksteen en nummers 43-45 met jaarsteen "1907".

Auteurs: Vanneste, Pol