Stationsplein

Beschrijving

Aangelegd in 1880 ten zuiden van de spoorweg, gedomineerd door het station. De particuliere spoorlijn Mechelen-Terneuzen van de Société Anonyme du chemin de fer international de Malines à Terneuzen (bijnaam Meutte naar letters M-T op locomotief), met halte te Willebroek, dateert van 1870 (lijn tot Temse, in verlengd 1871 tot Terneuzen) en werd in 1948-1950 overgedragen aan de NMBS en de NS, in 1956 lijn heropend als Mechelen-Sint-Niklaas.

Eerste station, met uitgang aan de Veert, ter hoogte van de huidige Guido Gezellelaan. Bij de aanleg van de lijn Antwerpen-Aalst (1881), station verplaatst naar het kruispunt van de twee lijnen. Spoorwegberm verhoogd in 1913-1914.

Zuidzijde met enkele alleenstaande landhuizen en lagere arbeiderswoningen opgericht voor ingenieurs en werknemers van A.S.E.D naar ontwerp van A. Blomme, goedgekeurd in 1924; voorts recente flats. Straat aan westzijde doodlopend op het industrieterrein met leegstaande fabrieksgebouwen van de eerste helft van de 20ste eeuw.

• Gemeente-arcief Willebroek, Bouwingen, 1924, nummer 20.

Auteurs: Steyaert, Rita