Geografisch thema

Mosselstraat

ID
5352
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5352

Beschrijving

Straat die vanuit het dorspcentrum van Gistel (haaks op de weg Brugge-Gistel-Nieuwpoort) over de Zevekoteheirweg (reeds aangeduid op het "Plan der Stede en Graefschap van Ghistel, getrokken uit den ommelooper gemaekt in 1678") een vrij rechte verbinding maakt met de steenweg Torhout-Oostende (tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart, 1770-1778), voor 1843 over de Provincieweg (Moere) doorgetrokken tot de grens met Eernegem. Op het "Plan der Stede..." reeds onder de huidige benaming.

Tot de Zevekoteheirweg, aaneengesloten bebouwing met arbeidershuizen en kleine burgerhuizen voornamelijk uit de jaren 1920-1930. Nummers 17-19: bewaarde lage arbeidershuisjes uit de 19de eeuw. Over de genoemde heirweg, verspreide landelijke bebouwing (zie nummer 61) en verbouwd wachthuisje op de voormalige spoorlijn Torhout-Oostende (1867-1967), (nummer 84).

  • VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de eclessia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 157.

 


Bron: VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Schuur

  • Omvat
    Sociale huisvesting van 1923

  • Omvat
    Villa De Lochting

  • Omvat
    Vrijstaand boerenburgerhuis

  • Is deel van
    Gistel

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mosselstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5352 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.