Geografisch thema

Neerhofstraat

ID
5354
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5354

Beschrijving

Straat vanaf de Sint-Jansgasthuisstraat tot het kruispunt Vaartstraat/ Kaaistraat, kruist de Bruidstraat. Aangelegd circa 1876 (zie mutatieschets). Naamgeving in verband met de ligging tussen twee grafelijke sites met name het kasteel (op het primitief kadasterplan van circa 1835 nog aangeduid als "château en ruïne" gedeeltelijk ter hoogte van de huidige Marktplaats) en de "mote" met daarrond de boomgaard van de graven van Gistel ("Plan der Stede en Graefschap van Ghistel, getrokken uit den ommelooper gemaekt in 1678"). Loopt uit de op de Kaai- en de Vaartstraat en de circa 1980 gedempte Gistelvaart. Het zuidelijk gedeelte van de straat heeft een aaneengesloten doorsneebebouwing uit begin 20ste eeuw. Nummer 2 aan de hoek met de Sint-Jansgasthuisstraat: markerend hoekpand met afgeschuinde travee en ijzeren balkon. Het noordelijk gedeelte heeft een jongere bebouwing van burgerhuizen uit de jaren 1930/1940.

 • VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de ecclesia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 157.
 • Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1876/ 12.

 


Bron     : Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis De mote

 • Omvat
  Feestzaal 't Gravenhof

 • Omvat
  Handelspand

 • Is deel van
  Gistel


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neerhofstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5354 (Geraadpleegd op )