Geografisch thema

Hillenweg

ID
5377
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5377

Beschrijving

Landelijke weg die vanaf de Paddegatstraat naar het oosten loopt, langs de grens met Zerkegem. Vanaf " 't Riethof", een 18de-eeuwse hoeve met bergschuur, is de weg een onverhard voetpad, doodlopend aan de snelweg (A 10), maar voor de aanleg daarvan doorlopend tot aan het kanaal Plassendale-Oostende. Behoort tot het historische stratenpatroon van het landelijke Ettelgem. Wordt op een kaart van 1790 aangeduid als "de hellewegh", waarvan de huidige naam een afgeleide kan zijn; in de volksmond wordt de weg ook "Hellegatstraat" genoemd. Tot eerste helft 20ste eeuw was " 't Riethof" de enige bebouwing langs de weg. Nu verder nog een bedrijf.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    't Riethof

  • Is deel van
    Ettelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hillenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/5377 (Geraadpleegd op )