Geografisch thema

Kapellestraat

ID
5379
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5379

Beschrijving

Straat die begint aan de Mariastraat, met een bocht langs het oude kerkhof van de O.L.V.-kerk loopt en eindigt aan de St.-Pietersstraat. Het zuidelijk gedeelte heeft zijn ontstaan te danken aan de Sinte-Kruiskapel, in 1190 gebouwd binnen het erf van de kastelein en burggraaf Gerardus en zijn vrouw Vergina, gelegen op de hoek van de Kapelle- en de Mariastraat (cf. kaartje "La seigneurie d'Oudenbourg avant 1330", opgenomen in Feys, J.; Van De Casteele, D. Histoire., p. 43). Het noordelijk gedeelte wordt aangelegd (of hersteld ?) in 1410. De huidige naam wordt gegeven in de 19de eeuw (eerste vermelding in 1844) wegens de jongere kapel in de straat, ongeveer op dezelfde plaats als de vroegere. Voordien wordt de straat steeds aangeduid met omschrijvingen. Basisbebouwing bestaat uit rijhuizen, voornamelijk daterend uit de 19de eeuw, het zuidgedeelte grenst ten westen aan het oude kerkhof, afgeboord met arduinen pijlers. Oorspronkelijk waren in de meeste van deze huizen winkels, herbergen en ambachten gevestigd.

Gysseling M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieƫn 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 148-149.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Interbellum winkelhuis

 • Omvat
  Neogotische kapel

 • Is deel van
  Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapellestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5379 (Geraadpleegd op )