Geografisch thema

Mariastraat

ID
5384
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5384

Beschrijving

Rechte centrale oost-west-straat in het historische centrum van Oudenburg, van de West- tot aan de Marktstraat. Loodrecht op de Kerkstraat: beide vroegmiddeleeuwse straten zijn gebaseerd op de basisstructuur van het Romeinse castellum (cardo en decumanus). Ter hoogte van de nrs. 6-12 wordt in het patroon van de straatstenen een deel van het oude Romeinse castellum weergegeven.

Tot midden 19de eeuw wordt het noordelijk gedeelte tot aan de Kerkstraat "Krepelstraat" genoemd, het zuiddeel de "Sinte-Mariastraat". De straat wordt sinds de middeleeuwen gedomineerd door de parochiekerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Reeds in de 11de eeuw wordt er een romaanse parochiekerk gebouwd toegewijd aan de Heilige Maagd; deze wordt steeds verbouwd en aangepast, tot ze in de tweede helft van de 19de eeuw niet meer voldoet voor de toenemende gelovige gemeenschap en in 1874 wordt vervangen door een neogotische kerk n.o.v. architect P. Buyck, deels op de fundamenten van het oude gebouw. De kerk domineert door haar omvang en hoogte de omgeving van Oudenburg. De indrukwekkende nieuwe kerktoren wordt gecentreerd op de assen van de Mariastraat, de Kerkstraat en de Zandvoordsestraat. Het oostelijk gedeelte van de straat (de vroegere Sinte-Mariastraat) biedt een prachtig zicht op het portaal en de toren. Het westgedeelte grenst aan noordzijde van het Limburg an der Lahnpark dat op het terrein van het vroegere kerkhof is aangelegd. Aan die zijde van de straat wordt in de 19de eeuw ook de pastorie gebouwd, in 1952-1953 heropgebouwd n.o.v. architecten J. Verlinde en J. Denorm (Oostende). De overige bebouwing van de straat bestaat uit 19de- of begin 20ste-eeuwse rijhuizen, sommige met vernieuwd parement, vb. nr. 24 met geveltegels, het huis waar van 1950 tot 1960 het gemeentesecretariaat is ondergebracht. In het westen van de straat gedeeltelijk vervangen door appartementsgebouwen van de jaren 1990. Meeste huizen zijn breedhuizen van ca. 1900 van anderhalve bouwlaag en hebben traditionele bakstenen gevels, vb. burgerhuizen op nrs. 6-12, 16 en winkelhuis op nr. 21. Lage, smalle arbeidershuizen, vb. nr. 25. In het oostgedeelte van de straat enkele burgerhuizen van twee bouwlagen, vb. nr. 17, met neoclassicistische bepleisterde gevel.

Gysseling M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieƫn 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 161, 168, 207.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Onderpastorie

 • Omvat
  Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

 • Omvat
  Winkelhuis

 • Is deel van
  Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Mariastraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5384 (Geraadpleegd op 23-06-2021)