Marktstraat

Beschrijving

Rechte straat van het Marktplein tot net voorbij de Abdijhoeve (nummmer 1), waar ze overloopt in de Stationsstraat. Sinds de middeleeuwen "Kuipersstraat" genoemd; krijgt in 1944 huidige naam. Straat behoort tot het middeleeuwse stratenpatroon, dat georiënteerd werd op de bestaande Romeinse basisstructuur (Mariastraat-Kerkstraat). Aan oostkant van deze straat is sinds 1084 de Sint-Pietersabdij gevestigd, waarvan de overblijvende gebouwen, de Abdijhoeve (nummer 1) en het Abtsgebouw (nummer 25), beide beschermd als monument, nog steeds het straatbeeld domineren. De rest van de bebouwing sluit aan bij de dorpskom: eind 19de-begin 20ste-eeuwse rijwoningen van één of twee bouwlagen, meestal met bakstenen gevel; deels vernieuwd parement of vervangen door recente nieuwbouw.

• GYSSELING M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieën 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 168.
  • MEULEMEESTER J.L., De Oudenburgse stadhuizen, Oudenburg, 1994, p. 7-21.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda