Geografisch thema

Noordstraat

ID
5388
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5388

Beschrijving

Landelijke weg, die met een kronkelend tracé van de Gistelsesteenweg in Westkerke naar het noorden van de gemeente loopt, tot aan het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Vroeger ook "Torhoutweg" of "Krepelstraat" genoemd. Historische weg door de polder, die in 1764-1766 voor een gedeelte van tracé verandert: de huidige dreef naar " 't Reigersnest" (zie Oude Gistelweg nummer 29-31) is tot dan een gedeelte van de Torhoutweg, maar wordt wegens slechte staat meer naar het westen omgeleid.

In 16de eeuw wordt langs deze weg de houten Waeremolen opgetrokken (zie kaart van Pourbus, 1561-1564), genoemd naar de Waerebeek in de buurt. Molen in 1835 vervangen door stenen molen. Enkele verspreide hoeves, waarvan de meeste met 18de-eeuwse kern of nog ouder; tegen het kanaal aan een gehuchtje, ontstaan begin 20ste eeuw.

 • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nr. 134, Fragmentaire kaart met de parochie Westkerke. Bijlage bij een nomerie van de Karthuizers van Brugge over de schade die hun boerderij te Westkerke leed ten gevolge van de aanleg van een nieuwe weg (1766).
 • </ul
  • GYSSELING M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieën 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 179.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van STRUYF J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Molenaarswoning en -hoeve van de Waeremolen

 • Omvat
  Romp van Waeremolen

 • Is deel van
  Westkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Noordstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.