Oude Gistelseweg

Beschrijving

Historische landweg tussen de Noordstraat en de Westkerksestraat. Het bochtige stukje aan het oosteinde is een stukje van de vroegere verbindingsweg tussen Oudenburg en Westkerke, die ca. 1845 door de rechte Westkerksestraat wordt vervangen. Verspreide agrarische bebouwing, sommige teruggaand op 18de-eeuwse kern, bv. nr. 29, dat in hele gave toestand is bewaard, de meeste sterk aangepast en van latere datum, vb. nr. 21, niet meer in bedrijf en verbouwd tot woning. Ten noorden van de straat, op nr. 31-33, " 't Reigersnest", een buitengoed met bijhorende hoeve op nr. 29, te bereiken via een lange dreef, die op Ferraris (1770-1778) aangeduid staat als een gehucht, de "Redinnetstraete".

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).