Geografisch thema

Pompestraat

ID
5395
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5395

Beschrijving

Historische weg op Ettelgems en Oudenburgs grondgebied, vertrekkende van de Ettelgemsestraat (net voor de brug van de A 18) tot aan de Stationsstraat (Oudenburg). Het tracé van de weg is gewijzigd door de aanleg van de snelwegen A 10 en A 18: oorspronkelijk liep de weg van de Dorpsstraat tot aan het Kanaal Plassendale-Oostende; de beide uiteinden werden langs de autosnelwegen afgeleid. Het laatste stuk tot aan het kanaal is nu de Puidebroekstraat. De straat is genoemd naar de "Pompe", het Oudenburgse veerpont dat voor de verbinding zorgde tussen de Pompestraat en de Clemensheuleweg aan de overkant van het kanaal. Kronkelende landelijke weg met enkele verspreide hoeves waarvan sommige met 18de-eeuwse of nog oudere kern, cf. aanduidingen op Ferrariskaart (1770-1778).


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Boerenhuis

 • Omvat
  Hoeve met losstaande bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve Oude Jonckheereshof

 • Is deel van
  Ettelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pompestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5395 (Geraadpleegd op )