Geografisch thema

Sint-Pietersstraat

ID
5397
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5397

Beschrijving

Rechte west-oost-straat tussen de West- en de Marktstraat, uitgevend op de ingang van de hoeve van de vroegere Sint-Pietersabdij. Noordbegrenzing van de historische kern van Oudenburg; middeleeuwse straat, gebaseerd op de basisstructuur van het Romeinse castellum (Mariastraat loodrecht op Kerkstraat). Sinds 17de eeuw officiële naam voor de middeleeuwse "Vulderie": aan de noordkant waren toen kleine rijhuizen van de volders tussen de Kapelle- en de Marktstraat, aan de zuidkant liep de Vulderiegracht. Tegenover de Kapellestraat was toen het "Duits huis" gesitueerd, een eigendom van de burggraven Egidius Bertoud en Catherina van Oudenburg, die het in 1219 aan de orde van de Teutonen schonken. Die orde bezat tot in 18de eeuw gronden in Oudenburg. Op 17de- en 18de-eeuwse kaart wordt geen enkele bebouwing meer weergegeven langs deze straat. In eerste helft van de 19de eeuw, enkel losse huizen geconcentreerd aan noordkant van de straat, tegen 1900 aan beide zijden gr.m. volgebouwd. In die tijd noemt men de straat in de volksmond de "Orgelstraat": voor de Eerste Wereldoorlog bevonden zich hier zes of zeven danszalen met "dansorgels". De bescheiden 19de-eeuwse rijhuizen van één tot twee bouwlagen (nok // straat) vormen nog steeds de basisbebouwing van de straat, vaak met vernieuwde parementen. Nrs. 8, 13 en 60, bakstenen gevels met getoogde muuropeningen, nrs. 20, 36, arbeidershuizen met beraapte gevel, nr. 58 bekleed met faïencetegels. De rij is enkel onderbroken door nr. 31, een vrijstaande villa in grote, beboomde tuin n.o.v. C. Pil.

Feys J.; Van de Casteele D., Histoire d'Oudenbourg accompagnée de pièces justificatives comprenant le cartulaire de la ville et de nombreux extraits des comptes communaux. Recueil de chroniques, chartres et autres documents concernant l'histoire et les antiquités de la Flandre, Brugge, 1873-1878, 2 vol, p. 51.

Gysseling M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieën 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 125, 185, 207, 208, 222.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Villa Sansufy

 • Omvat
  Winkelhuis

 • Is deel van
  Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Pietersstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5397 (Geraadpleegd op )