Geografisch thema

Vaartdijk-Noord

ID
5400
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5400

Beschrijving

Zie ook Ettelgem

Dijk ten noorden van het kanaal Gent-Brugge-Oostende, gegraven van 1613-1623. Het stuk van Brugge tot Plassendale is een verbreding en verdieping van de Ieperleet en wordt in 1618 afgewerkt. Met de uitgedolven specie werden hoge dijken opgeworpen op beide oevers, zodat het waterpeil van het kanaal verhoogd wordt tot boven het niveau van de omliggende landerijen. Voordat het kanaal gegraven werd, was er een brug, de "Hoge Brugge", over de Ieperleed ter hoogte van de huidige Clemensheuleweg. Die werd vervangen door een pont over het kanaal, in de volksmond verbasterd tot "pompe". De molen aan de noordkant van het kanaal vlakbij het pont kreeg de naam "Pompemolen", het gehuchtje dat daar ontstond heet nog steeds "Pompegat". Enkele lagerliggende, kleine witgekalkte hoeves liggen dicht langs de dijk en hebben vermoedelijk 18de-eeuwse kern.

Gysseling M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieƫn 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 192-193.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vaartdijk-Noord [online] https://id.erfgoed.net/themas/5400 (Geraadpleegd op )