Geografisch thema

Waerevaartstraat

ID
5401
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5401

Beschrijving

Landelijke weg van de Gistelsesteenweg, net voor de Waerebrug, tot aan de Bourgognevaart. Genoemd naar de parallel gelegen Waerevaart, nu Moerdijkvaart genoemd, een 17de-eeuwse rechttrekking tot bevaarbaar kanaal van een beek in de polder; is nu niet meer bevaarbaar. Heel schaarse bebouwing; enkele hoeves en losstaande woonhuizen van de tweede helft van de 20ste eeuw. Vermeldenswaardig omwille van zijn ligging is de "Karperputhoeve", te bereiken via een lange oprit. Ligt net buiten de strook rond de Bourgognevaart die nog steeds onder water loopt, omwille van de gebrekkige bemaling van dit stuk polder. De zuidpunt van Westkerke bestaat dan ook uitsluitend uit moerassig weiland, en is volledig onbebouwd. De hoeve is gelegen op een kreekrug.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Karperputhoeve

  • Is deel van
    Westkerke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Waerevaartstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5401 (Geraadpleegd op 17-06-2021)