Geografisch thema

Weststraat

ID
5402
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5402

Beschrijving

Rechte straat van het kruispunt aan de "Zuidpoort" tot de Zandvoordsestraat. Vormt de westelijke begrenzing van de historische kern van Oudenburg. Behoort tot het bewaarde middeleeuwse stratenpatroon, dat op de Romeinse basisstructuur is georiënteerd.

Sinds de middeleeuwen tot midden negentiende eeuw losse gebouwen verspreid over de straat. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt de bebouwing aaneengesloten, met inplanting van enkele belangrijke gebouwen: stenen bergmolen in 1858 (nr. 5), gemeentelijke meisjesschool in 1880-1881 (nr. 33), villa van baron L. Laroye n.o.v. C. Pil in 1895 en brouwerij op de oosthoek met de Sint-Pietersstraat. In de eerste helft van de 20ste eeuw gaat dit verder, met bouw van een burgerhuis eveneens van C. Pil (nr. 2) op de hoek met de Hoogstraat en de bouw van een postgebouw links van de meisjesschool (nr. 31). Verder bestaat de bebouwing uit eenvoudige rijhuizen van tweede helft 19de-eerste helft 20ste eeuw, al dan niet met vernieuwd parement.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Gemeente- en bewaar-school

 • Omvat
  Gemeentehuis van Oudenburg

 • Omvat
  Molensite Acke

 • Omvat
  Postgebouw

 • Is deel van
  Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Weststraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5402 (Geraadpleegd op )