Geografisch thema

Westkerksestraat (Westkerke)

ID
5407
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5407

Beschrijving

Rechte straat van de Zuidpoort in Oudenburg tot aan het kruispunt met de Brugsesteenweg in Westkerke. Voor fusie met Oudenburg in 1977 de "Oudenburgstraat" genoemd. Vormt samen met Eernegemsestraat gr.m. de grens tussen Westkerke en Roksem; noordelijke helft gelegen in Oudenburg en Roksem, zuidhelft in Westkerke. Ca. 1845 getrokken, deels op en deels ter vervanging van de historische straat tussen de twee dorpskernen (opeenvolging van de huidige Redinnestraat, Oude Gistelweg en Vervlotenweg). Langs deze straat, op de grens met Oudenburg, wordt ca. 1600 een kapel voor "Onze-Lieve-Vrouw van de Goede Boter" (hoek Goedeboterstraat) gebouwd, afgebroken in jaren 1990. Heterogene bebouwing langs de weg, vnl. daterend uit de 20ste eeuw. Tegen het kruispunt in het centrum van Westkerke aan, 19de-eeuwse rijbebouwing, deels met vernieuwde parementen.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Onderpastorie

 • Is deel van
  Westkerke

 • Is gerelateerd aan
  Westkerksestraat (Oudenburg)

 • Is gerelateerd aan
  Westkerksestraat (Roksem)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Westkerksestraat (Westkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/5407 (Geraadpleegd op 22-06-2021)