Geografisch thema

Artanhelling

ID
5410
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5410

Beschrijving

Op het plan van Blankenberge van circa 1910 aangeduid als "Wilmarthelling", toenmalige benaming naar eerste stationschef van Blankenberge. Van oost naar west bekeken de vijfde helling, verbindt de Graaf Jansdijk en de Zeedijk. Blankenberge heeft veertien toegangen naar de Zeedijk, drie ervan zijn stenen trappen, de overige toegangen worden opritten of hellingen genoemd. Ze worden aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw en zijn nu grotendeels bebouwd met appartementsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, aansluitend bij de Zeedijk. Huidige naamgeving naar kunst- en marineschilder Louis Artan (1837-1890).

  • BILE E., De Straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenins, Blankenberge, 1988, p. 14-15.
  • VAN RYSSEL C., Blankenberge, van herberg tot restaurant, Brugge, 1995, p. 12.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis Residentie d'Orsay

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Artanhelling [online], https://id.erfgoed.net/themas/5410 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.