Astridlaan

Beschrijving

Brede laan gelegen tussen de A. Ruzettelaan en de Groenestraat. De straat behoort voor de fusie van 1901 tot het grondgebied van Uitkerke en heet dan Pierlaan (daar het Uitkerkse gemeentebestuur verkeerdelijk veronderstelde dat de pier op Uitkerks gebied lag). Huidige naamgeving naar koningin Astrid (1905-1935) in 1936. De huidige aaneengesloten bebouwing met vooral (kleine) appartementsbouw van drie à vier bouwlagen onder plat dak valt vooral te situeren vanaf de jaren 1960 zie de aanleg van een "Oostkwartier" met hoge bevolkingsconcentratie in het oosten van de stad. Parementen van geglazuurde sierbaksteen. Een aantal appartementen met typische naamgeving bv. nummer 24 zogenaamd "Astrid" . Ten oosten van de laan, deels vrijstaande appartementsblokken onder meer ook aan de M. Devriendtlaan en de Prins Karellaan. Prins Karellaan nummer 2/ Astridlaan: "residentie Sunrise" uit de jaren 1970 als markerend volume van zes à zeven bouwlagen.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 15-16.
  • BILE E., Blankenberge. Een rijk verleden, een schone toekomst, Blankenberge, 1971, p. 214-215.