Geografisch thema

Astridlaan

ID
5411
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5411

Beschrijving

Brede laan gelegen tussen de A. Ruzettelaan en de Groenestraat. De straat behoort voor de fusie van 1901 tot het grondgebied van Uitkerke en heet dan Pierlaan (daar het Uitkerkse gemeentebestuur verkeerdelijk veronderstelde dat de pier op Uitkerks gebied lag). Huidige naamgeving naar koningin Astrid (1905-1935) in 1936. De huidige aaneengesloten bebouwing met vooral (kleine) appartementsbouw van drie à vier bouwlagen onder plat dak valt vooral te situeren vanaf de jaren 1960 zie de aanleg van een "Oostkwartier" met hoge bevolkingsconcentratie in het oosten van de stad. Parementen van geglazuurde sierbaksteen. Een aantal appartementen met typische naamgeving bv. nummer 24 zogenaamd "Astrid" . Ten oosten van de laan, deels vrijstaande appartementsblokken onder meer ook aan de M. Devriendtlaan en de Prins Karellaan. Prins Karellaan nummer 2/ Astridlaan: "residentie Sunrise" uit de jaren 1970 als markerend volume van zes à zeven bouwlagen.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 15-16.
 • BILE E., Blankenberge. Een rijk verleden, een schone toekomst, Blankenberge, 1971, p. 214-215.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoekappartement

 • Omvat
  Hoekappartementsgebouw

 • Omvat
  Vrij gezondheidscentrum Oostkust

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Astridlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/5411 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.