Geografisch thema

Franchommelaan

ID
5419
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5419

Beschrijving

Rechte straat tussen de F. Ropshelling en de Weststraat, parallel met de Zeedijk en lopend ten noorden van de jachthaven en het Leopoldpark. Het gedeelte tussen de Leopoldhelling en de Weststraat wordt aangelegd in 1863, de westelijke uitbreiding dateert van circa 1900. In 1876 "Havenstraat" genoemd, in 1934 veranderd naar "Zeelaan", in 1961 op verzoek van de familie Franchomme omgedoopt naar de huidige naam. De familie Franchomme was sinds het einde van de 19de eeuw nauw betrokken bij de ontwikkeling van de badstad. Het oudste gedeelte is aan weerszijden van de straat bebouwd en sluit aan bij de 19de-eeuwse kern van Blankenberge. De uitbreiding heeft enkel aan de noordzijde bebouwing (zuidzijde haven), nu bijna volledig bestaande uit appartementsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, met als enige uitzondering een neorenaissancistische gevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw op nummer 118.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 66-69.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hotel

 • Omvat
  Leopoldpark

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Franchommelaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/5419 (Geraadpleegd op )