Geografisch thema

Generaal Lemanstraat

ID
5420
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5420

Beschrijving

Rechte straat in het Westkwartier van de Weststraat tot de De Smet de Naeyerlaan. In 1893 wordt de Molenstraat naar het westen toe verlengd, van de Weststraat tot aan de huidige Waterkasteelstraat. Wordt oorspronkelijk de "Verlengde Molenstraat" genoemd, in 1901 krijgt ze haar officiële naam, de "Sergeant De Bruynestraat", ter ere van de bekende koloniale held. In 1923 wordt het gedeelte ten noorden van de De Smet de Naeyerlaan omgedoopt tot Generaal Lemanstraat als huldeblijk ten aanzien van de Luikse luitenant-generaal Gerard Leman (1851-1920), een held uit de Eerste Wereldoorlog. De basisbebouwing bestaat uit burgerhuizen van circa 1900 en het eerste kwart van de 20ste eeuw, voorbeeld nummers 6, 18-20, 22, met gecementeerde neoclassicistisch getinte lijstgevels. Sommige bekleed met geglazuurde tegels, onder meer nummer 14, met pauwmotief als bekroning van de centrale deurrisaliet en slakmotieven rond de vensters op de bel-etage.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 70-71.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Generaal Lemanstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5420 (Geraadpleegd op )