Geografisch thema

Groenestraat

ID
5423
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5423

Beschrijving

Doodlopende straat vanaf de Prinsenlaan over de Ooststraat en de Astridlaan, oorspronkelijk op het grondgebied van Uitkerke. Gaat terug op een oudere, veel langere en kronkelende straat. Aaneengesloten bebouwing vanaf de jaren 1920-1930. Klassieke burgerhuizen en huizen met keldergarage onder plat dak; voortuintjes. Nummers 13, 26: burgerhuizen met inslag van de nieuwe-zakelijkheidstijl. Nummer 62 gaat terug op de 19de-eeuwse landelijke bebouwing. Op het einde van de straat (gedeelte over de Astridlaan), beeldbepalende gebouwen van het gemeenschapsonderwijs en het "Financiecentrum" van circa 1980.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 74-75.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Kunstenaarswoning en -atelier

 • Omvat
  Samenstel van burgerhuizen

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Groenestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5423 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.