Geografisch thema

Haelenstraat

ID
5424
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5424

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Consciencestraat en de Grote Markt. Aanleg van deze straat en de Peter Benoitstraat voorzien op het algemeen plan van aanleg van 1894; in 1907 worden de nodige gronden aangekocht om deze straat te trekken. Heet oorspronkelijk de "Spanjaardstraat", in 1923 omgedoopt ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. Halen (verkeerd gespeld in de straatnaam) is een Limburgse gemeente waar in 1914 de Slag der Zilveren Helmen plaats vond. De oudste huizen dateren van begin 20ste eeuw, burgerhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen, waarvan enkele met geglazuurd tegelparement, voorbeeld nummer 4, "Fernande Andrée", zwaar verbouwd, en nummer 12, met bewaard houtwerk en balkons.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 66-69.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Haelenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5424 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.