Geografisch thema

Houthulststraat

ID
5428
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5428

Beschrijving

Rechte straat in het zogenaamde Frontkwartier, tussen de E. Jameslaan en de Oudstrijdersstraat, grenst gedeeltelijk aan het parkje van de Diksmuidestraat. Al de straten in deze wijk zijn getrokken in het interbellum in het kader van de initiatieven voor sociale woningbouw van de plaatselijke bouwmaatschappij "Het Lindenhof" en krijgen hun naam in 1930. De straatnamen houden allemaal verband met de Eerste Wereldoorlog, hier verwijzend naar de "Slag van Houthulst" van 1915, waarbij de gemeente volledig werd verwoest. De basisbebouwing bestaat uit kleine arbeiders- en burgerhuizen gebouwd in het interbellum, vele met vernieuwd parement, heterogeen. Nummer 27, burgerhuis met gecementeerde lijstgevel, bel-etagetype; rechthoekige muuropeningen met omlijsting met oren en sluitstuk, bewaard schrijnwerk met gedeeld bovenlicht. Nummer 28, art-decogetint burgerhuis, zogenaamd "Villa des Roses", gesigneerd door architect Haegebaert (Blankenberge). Bakstenen gevel met gecementeerde delen voor de verticale accentuering.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 82-84.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Houthulststraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5428 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.