Geografisch thema

IJzerstraat

ID
5429
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5429

Beschrijving

Rechte straat tussen de De Smet de Naeyerlaan en de Vredelaan, waar de straat uitgeeft op het Delangheplein. Aangelegd eind 19de eeuw, in het kader van het nieuwe verkavelingsplan van het Westkwartier van Blankenberge van 1893-1894. Toen "Parkstraat" genoemd, omdat de straat naar het Leopoldpark leidt. In 1923 krijgt de straat de huidige naam ter nagedachtenis van de veldslag bij de IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog (zie ook naamgeving van de straten in het Frontkwartier). De basisbebouwing in de straat bestaat uit interbellumburgerhuizen met een bescheiden, traditionele vormgeving. Het meest westelijke gedeelte van de straat is bebouwd met arbeidershuizen van twee traveeën en twee à drie bouwlagen, voorbeeld nummers 16-18; veel nieuwe parementen. Een hele reeks lijstgevels is aangekleed met geglazuurde tegels, voorbeeld nummer 5, "Villa Louis"; nummer 17, tegels gesigneerd "Charles Deloof-Ceulenaere - Bruges-Bassin"; nummer 20, "Villa Charlotta-Annette"; nummers 10 en 15, twee gelijkaardige gevels gedateerd respectievelijk "1932" en "1934", met klokgevel boven de brede venstertravee. Nummers 19 en 27, twee modernistische appartementsgebouwtjes van drie (en een halve) bouwlaag, gekenmerkt door afgeronde, doorlopende erkers met hoekbalkons, nummer 19 bekleed met tegels, nummer 27 gesigneerd "Rob. Laporte-Archte-Blankenberghe". Nummer 7 is een opvallend gebouw in de straat, een art-decogetint appartementsgebouw gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect G. Van Sluys, dat is verbouwd. Ook invloed van de art deco bij het hoekpand nummer 8/ Vrijheidsstraat, zogenaamd "Cosy Corner", bakstenen muren met gecementeerde delen, uitgewerkt inkomportaal; en nummer 25, burgerhuis in een combinatie van art deco en cottagestijl.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 130/1925.
  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 85.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: IJzerstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5429 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.