J. de Troozlaan

Beschrijving

Brede laan vanaf het Koning Leopold III-plein (vroeger "Stationsplein") tot de A. Ruzettelaan, in het verlengde van de hier behandelde laan. Ongeveer evenwijdig met de Zeedijk. Aangelegd in 1886, bij de verlenging van de spoorlijn Brugge-Blankenberge tot Heist (in 1908 afgeschaft). Bij deze aanleg wordt er een straat afgebogen van de Graaf Jansdijk. In datzelfde jaar wordt de stoomtramlijn Oostende-Blankenberge aangelegd door de "Nationale Buurtspoorwegmaatschappij", circa 1907 verlengd tot in Heist. Op het verkavelingsplan van 1889 rond de nieuwe Sint-Rochuskerk is de spoorlijn aangeduid en een "rue nouvelle projetée". Begin 20ste eeuw, "Avenue du Littoral". Huidige naamgeving in 1908 naar baron Jules de Trooz (Leuven, 1857-Brussel, 1907), een nationaal politicus die banden onderhield met Blankenberge.

Bewaarde bebouwing vanaf het begin van de 20ste eeuw, drie à vijf bouwlagen meestal onder platte daken. Een aantal (voormalige) hotels uit de jaren 1920-1930: nummer 42 "Hotel Avenue" en nummer 46 "Rose-Mary" met gestileerde art-deco-inslag, nummer 48 "Hotel Pacific" met modernistische inslag (recent beschilderd bakstenen parement), nummer 58 met kenmerkende gevelbrede erker met houtwerk met kleine roedeverdeling. Burgerhuizen met eclectische (nummer 74 zogenaamd "Villa Palmyre") en art-deco-inslag (nummer 17, zogenaamd "Les Taupes", nummers 70-72 eerst genoemde zogenaamd "Villa Lucy"). Nummers 60-62-64 . nummer 62 zogenaamd "Ma Maisonnette" - in de trant van de nieuwe-zakelijkheidstijl. Tevens recente appartementsbouw.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 52-54.
  • BOTERBERGE R., De Sint-Rochuskerk te Blankenberge, Blankenberge, 1991, p. 42.