Leopoldstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Franchommelaan en de Parkstraat, oostelijke grens van het Leopoldpark dat aangelegd is in 1894-1897. In 1865 wordt de straat samen met het oostelijke gedeelte van de Franchommelaan aangelegd als "Paul Devauxstraat", in 1876 wordt ze omgedoopt tot de Leopoldstraat. Eind 19de-begin 20ste eeuw aansluitende bebouwing bestaande uit burgerhuizen met neoclassicistische, gecementeerde lijstgevels of bakstenen puntgevels met cottage-invloed. Nu zijn veel van deze huizen verbouwd of voorzien van een nieuw parement. Nummer 75/ Franchommelaan, "Taverne Duc Jean" is een bewaard neoclassicistisch hoekpand met afgeschuinde hoektravee.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 55, 104-105.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, p. 75.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise