Geografisch thema

Leopoldstraat

ID
5440
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5440

Beschrijving

Rechte straat tussen de Franchommelaan en de Parkstraat, oostelijke grens van het Leopoldpark dat aangelegd is in 1894-1897. In 1865 wordt de straat samen met het oostelijke gedeelte van de Franchommelaan aangelegd als "Paul Devauxstraat", in 1876 wordt ze omgedoopt tot de Leopoldstraat. Eind 19de-begin 20ste eeuw aansluitende bebouwing bestaande uit burgerhuizen met neoclassicistische, gecementeerde lijstgevels of bakstenen puntgevels met cottage-invloed. Nu zijn veel van deze huizen verbouwd of voorzien van een nieuw parement. Nummer 75/ Franchommelaan, "Taverne Duc Jean" is een bewaard neoclassicistisch hoekpand met afgeschuinde hoektravee.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 55, 104-105.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, p. 75.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Leopoldstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5440 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.