Geografisch thema

Luikstraat

ID
5441
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5441

Beschrijving

Rechte straat tussen de Generaal Lemanstraat en de Van Maerlantstraat. Aangelegd op het einde van de 19de eeuw, in het kader van het Algemeen Plan van Aanleg van het Westkwartier van 1894. In 1901 "Handelsstraat" genoemd, in 1923 gewijzigd in Luikstraat, in combinatie met de naamwijziging van de Generaal Lemanstraat een herdenking aan de Eerste Wereldoorlog (zie Generaal Lemanstraat). De bebouwing in deze straat bestaat uit rijwoningen van voornamelijk twee traveeën en drie bouwlagen, met een heterogene afwerking van de gevel. Hetzij gecementeerde gevels met neoclassicistische elementen, voorbeeld nummers 13, 17, 19, 23, 25 en 26, hetzij met parementen van geglazuurde tegels, voorbeeld nummers 3, 10 met bewaarde balkons en schrijnwerk, en 27.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 106.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bel-etage burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis Simplesse

 • Omvat
  Burgerhuis Villa Chantecler

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Luikstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5441 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.