Geografisch thema

Malecotstraat

ID
5442
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5442

Beschrijving

Rechte straat van de J. de Troozlaan tot de G. Charlierhelling, ten oosten van de Sint-Rochuskerk. Deze straat in het verlengde van de huidige G. Charlierhelling (voor 1925 Malecothelling) zou reeds circa 1876, kort na de aanleg ervan, vernoemd zijn naar de in1866 overleden Leon Malécot, ingenieur van Bruggen en Wegen, die aan de basis lag van de gedachte om Blankenberge te verbinden met het binnenland door de aanleg van een spoorweg, en stichter van het "Grand Hôtel du Kursaal". Op het verkavelingsplan van 1889 rond de nieuwe kerk is deze benaming echter nog niet genoteerd en is het bouwblok (behorend tot de "Quartier Nord-Est") nog onbebouwd.

De basisbebouwing van de straat bestaat uit eind 19de- en begin 20ste-eeuwse burgerwoningen (de oudste teruggevonden bouwaanvragen gaan terug tot de vroege jaren 1890) met bel-etage, in heterogene stijlen. De huizen uit de jaren 1890 hebben een bakstenen of bepleisterde lijstgevel in de neoclassicistische traditie. Nummer 14, "Villa Adrienne", met verzorgde ornamentiek, zie hoofdje boven bel-etagevenster; nummers 16 en 18, elkaars pendant als neoclassicistische hoekpanden met de Van Monsstraat.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 108-109.
 • BOTERBERGE R., De Sint-Rochuskerk te Blankenberge, Blankenberge, 1996.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis gedateerd 1892

 • Omvat
  Burgerhuis in art-nouveaustijl

 • Omvat
  Burgerhuizen Welcome, Les Courlis en Bagatelle

 • Omvat
  Ensemble van burgerhuizen

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Malecotstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5442 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.